Административният съд спря събирането на такси от новите "сини зони", от общината ще обжалват решението

Административният съд спря събирането на такси от новите "сини зони", от общината ще обжалват решението

След жалба на адв. Елена Радева – Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“, Административният съд спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов, с която цяла седмица Община Смолян събираше незаконно такси от жителите и гостите на града от новите „сини зони“.

Без решение на Общинския съвет кметът Мелемов издаде заповед, с която въведе платено паркиране на: Πapĸинг пpeд xoтeл Cмoлян, Πapĸинг дo Poдoпcĸия дpaмaтичeн тeaтъp “Hиĸoлaй Xaйтoв”, Πapĸинг дo Eвpидиĸa, Πapĸинг дo Toп Cтapc, Πapĸинг дo Kлyб Жypнaлиcтa, Цялaтa yлицa зaд Oбщинa Cмoлян.

Според Административния съд допуснатото от кмета Мелемов предварително изпълнение на заповедта, съгласно нормата на чл. 60, ал.1 АПК, не касае нито живота и здравето на гражданите, нито защитава важни държавни и обществени интереси. „В случая събирането на такса за паркирани автомобили в централната част на града не покрива нито една от визираните хипотези, следователно не е било наложително допускането на предвиденото в заповедта предварително изпълнение“, пише в съдебното решение.

Според адв. Елена Радева – Даскалова с тази заповед кметът на Смолян Николай Мелемов показва груба, явна демонстрация на незачитане на действащите в страната правни норми и пряко засяга устоите на държавно управление, съобщават от пресцентъра на "Нашият Смолян".

От община Смолян ще обжалват спирането на заповедта за новите зони и посочват, че платеното паркиране в тях остава.

Обжалваме временното спиране на заповедта за въвеждането на новите зони за платено паркиране в Смолян. Това коментира зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

"Те обжалват заповедта, която е за въвеждане, като заседанието е насрочено за края на септември и тогава ще се гледа по същество. Искат временно спиране. Ние обаче обжалваме това временно спиране и докато съдът не се произнесе, платеното паркиране в сините зони е в сила. Ние сме го въвели на 1 юли, хората са си купили и абонаменти. Зоните са в сила докато няма нова заповед или решение на съда. Има съдебна процедура и докато няма окончателно решение за спиране или решение, не спира действието на заповедта“, категоричен бе Захариев.

Вирни се горе