95 748 са имащите право на глас на предстоящия вот в област Смолян

95 748 са имащите право на глас на предстоящия вот в област Смолян

В предаването “Точно днес” по Радио Пловдив Таня Светлинова, говорител на РИК – Смолян, съобщи, че са регистрирани 111 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции, които ще се съревновават за 4 депутатски места в 22-ри МИР – Смолян.

"Този път имаме по-малко кандидати, тъй като на предходните избори регистрирахме 130," отбеляза Светлинова.

Тя също така информира, че са назначени и членовете на секционните избирателни комисии, след като в 9 от 10 общини в областта не е постигнато съгласие, поради което РИК – Смолян е взела решение самостоятелно да извърши назначаването.

На предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври ще има общо 261 секции в Смолян и областта, което е с една повече в сравнение с изборите на 9 юни. "Все още не знаем дали ще има мобилни секции, тъй като през юни те липсваха", уточни говорителят на РИК.

Таня Светлинова подчерта, че в Смолянска област няма проблеми, свързани с гражданските регистрации и така наречения "изборен туризъм".

Броят на избирателите сега е 95 748 – с около 360 по-малко от предишните избори. Причините за това могат да бъдат промени в адресите, смъртност или други фактори, добави тя.

В 129 секции ще бъдат поставени машини за гласуване, като те ще бъдат разположени предимно в град Смолян.

"Дали хората ги предпочитат? В по-малките населени места избирателите обикновено предпочитат хартиени бюлетини. На предишния вот имаше доста проблеми с машините. Да видим как ще бъде сега", коментира Светлинова.

Тя също отбеляза, че избирателната активност в Смолянска област намалява след всеки вот. "Тук активността е ниска, но се надявам този път да е по-висока, защото е важно да се гласува", заключи говорителят на РИК – Смолян.

Вирни се горе