3 неща, които да обмислите при избора на ловна пушка

3 неща, които да обмислите при избора на ловна пушка

Ловното оръжие е специалният предмет, без който никой ловец не може. Истински запалените ентусиасти влагат много време и усилия в поддръжката на оръжието си, за да бъде то във възможно най-добро състояние. Всеки опитен ловец разполага с няколко трика в ръкава си, било то за поддръжка на оръжието или пък за това как да бъде избрано подходящо такова. В тази статия ще ви запознаем с три неща, които да обмислите при избора на ловно оръжие, особено ако сте нови в това начинание.

Важността на качественото ловно оръжие

Изборът на ловна пушка е важен за всеки ловец, който желае ловът му да е успешен и безпроблемен. Важно е ловджиите добре да познават индивидуалните си нужди, така че по този начин да си гарантират, че ще изберат правилната пушка, която ще им осигури комфорт и безопасност. Не бива да се пренебрегва качеството на оръжието или неговата изправност и поради тази причина не бива да се рискува с използването на самоделки или други нерегламентирани ловни оръжия.

3 неща, които да обмислите при избора на ловна пушка

Когато избирате първата си ловна пушка или пък нова такава е важно да вземете предвид три неща - за какъв вид лов ще бъде използвана, какъв калибър ще Ви бъде нужен, както и кой производител на пазара предлага подходящата пушка за Вашите ловни нужди. В този списък бихме могли да поставим и цената на пушката, но тя не бива да бъде водещ фактор при избора Ви, защото дори да инвестирате повече, това вложение със сигурност ще Ви се изплати в пъти в бъдеще.

За какъв вид лов ще я използвате?

Видът лов за който ще използвате пушката е водещ фактор, когато трябва да бъде взето решение за покупка. Добре е, ако сте нови, да се запознаете с изискванията на конкретния лов, за да закупите най-подходящото оръжие за неговото практикуване. Така например за лов на едър дивеч е подходяща пушка с дълги цеви и най-добра точност на изстрела, докато за дребни птици е добре да се насочите към късоцевна пушка с по-голям обхват.

Какъв калибър да изберем спрямо целите си?

Изборът на пушка според калибъра не бива да бъде водещ. Най-използваните калибри са 12 и 16 като между двата има разлика в концентрацията на сачмите в битата площ, както и в тяхната далекобойност. Калибърът е по-важен, обаче, за теглото на самата пушка и в тази връзка и за теглото на самия ловец. Пушките с 12 калибър обикновено са по-тежки и са подходящи за ловци с по-висок ръст и по-голяма телесна маса.

Кой производител да изберем?

Отговорът на този въпрос е прост, но важен - винаги се доверявайте на утвърдени производители. Марки като Benelli, Beretta и други, известни със своите неоспорими надеждност и качество и доказали се през годините би трябвало да бъдат част от Вашия избор за ловно оръжие. Качественото оръжие ще Ви служи дълги години, стига да се грижите за него правилно, така че изберете качествено оръжие от качествен производител и се наслаждавайте на успешни ловни начинания.

Как да изберем доверен магазин за оръжие?

Най-добрите ловни оръжия обикновено се закупуват от специализирани оръжейни магазини. Не се доверявайте не недоказани в бранша продавачи. Винаги се уверявайте, че продавача на оръжия е легитимен и надежден и търсете магазините с добри отзиви и дългогодишен опит. Онлайн магазини като GUNS.BG предлагат богат избор на ловни оръжия, произведени от най-добрите имена в сферата на лова и риболова.

Вирни се горе