24 партии и 9 коалиции ще се борят за гласа ни на 27 октомври

24 партии и 9 коалиции ще се борят за гласа ни на 27 октомври

33 политически субекта ще участват в изборите - регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие във вота.

До 21 септември могат да се заличават партии и коалиции, както и да се правят промени в състава и наименованието на коалициите. Това припомни Росица Матева на брифинг на ЦИК, като на днешния брифинг говорителят вече отчете нормален режим на работа на Комисията. Матева отказа да предпоставя решения на Комисията, ако тя продължи да бъде обсипвана с жалби от страна на ДПС - Ново начало и ДПС на Ахмед Доган.

Регистрацията на една коалиция е била заличена - "Има смисъл" на Виктория Василева, защото е имала по-малко от 2 хиляди подписа. От 19 септември всички избиратели ще могат да проверят дали имената им фигурират в подписка, която не са подкрепили.

Регистрирани са три инициативни комитета за издигане на независими кандидати - в Районна избирателна комисия Варна, 25 РИК и РИК Плевен.

Подадени са 5 070 заявления на избиратели, които ще гласуват извън страната. Срокът е до 1 октомври.

11 жалби срещу решения на ЦИК са подадени - 9 са потвърдени от ВАС, предстои да излезе решението и за още едно.

До този момент 5070 избиратели са заявили желание да гласуват зад граница. Срокът за заявленията е до 3 октомври.

Утре изборната комисия ще тегли жребия на номерата в бюлетините, с която ще се явяват партиите и коалициите на частичните избори на 20 октомври, като там номерата ще започват от 40 и нататък, за да няма дублиране при едно явяване на втори тур заедно с предсрочните парламентарни избори.

По казуса с хартията за машините за гласуване, заради която на предишните избори много устройства отказаха, Матева припомни, че печатницата на БНБ осигурява хартията за машините за гласуване. От БНБ са уверили, че хартията за машинния вот отговаря на всички критерии. Росица Матева припомни, че доставчикът на хартията е закрепен в Изборния кодекс с ранга на закон и гласуване в Народното събрание и не може да се сменя. Матева отпрати обаче останалите въпроси към БНБ, въпреки че самата комисия няма яснота дадено ли е право на управителя на печатницата да отговаря на въпроси.

Вирни се горе