16 са случаите с нанесени щети от мечки в област Смолян през август

16 са случаите с нанесени щети от мечки в област Смолян през август

България

Свят

Балкани

Икономика

ЛИК

Спорт

БГ Свят

Снимки

Видео

Валутни курсове

rightmenu.social

БТА

Пресклуб

EN

Българска телеграфна агенция

Вашата БТА

Вход

Нямате профил?

Въведете ключова дума или израз

Търсете ключова дума или израз

Търсене

Подробно търсене

Навсякъде

Начало

България

Общо 16 случая на нанесени щети от мечки в област Смолян са регистрирани през август, сочат данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян. Нападенията от мечки в областта са почти двойно по-малко в сравнение със същия период на миналата година,предаде БТА.

Активизирането на представителите на защитения вид е обичайно по това време на годината, обясниха от регионалната инспекция. Експерти са извършили проверки на сигналите за нападения от мечки в селата Триград, Лясково, Брезе, Осиково, Гълъбово, Сливка, Дебеляново, Планинско, Турян, Змеица, Барутин.

Шест овце са умъртвени от мечки в района на село Гълъбово в община Баните през миналия месец. Нападенията са извършени от няколко мечки, които обикалят района около Гълъбово и това се доказва от кадрите от камери и фотокапани, обясни Бозов, фермер с близо 700 овце и крави. Според него монтираните електропастири не винаги могат да спрат набезите на хищните животни.

На снимки от фотокапаните са уловени и моменти от самите нападения върху селскостопанските животни. Мечки обикалят в околностите на Гълъбово от април и пораженията са върху стада от овце и крави, сигнализират и други фермери.

За нанесените щети от мечки ще бъдат изплатени обезщетения на стопаните, поясниха от РИОСВ.

Споделете

Вирни се горе