101-ви Алпийски полк отбеляза тържествено празника си

101-ви Алпийски полк отбеляза тържествено празника си

Днес с редица прояви, елитният 101 –ви Алпийски полк тържествено отбеляза празника си. Военното формирование е горд наследник на 21 –ви Средногорски полк , извоювал свободата на Родопите в славните боеве при връх Кавгаджик по време на Балканската война от 1912 г.

Военнослужещите бяха поздравени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командира на военното формирование полковник Стефан Димов, областният управител Захари Сираков, бившият командир на поделението полк. Димитър Кацаров, който сега е председател на Общинския съвет в Смолян и др.

Зам.-кметът Марин Захариев също поздрави военнослужещите: „За Смолян и родопчани полкът е емблематична военна структура, готова при необходимост да участва в международни мисии, да се притече на помощ в тежък момент, отстоява спокойствието и сигурността. С постоянната си бойна готовност и висока дисциплина с безрезервната си гражданска отговорност и отзивчивост, 101 Алпийски полк се радва на всеобщо уважение и заслужена обществена подкрепа.

Благодаря Ви за отзивчивостта и помощта на която винаги сме разчитали. Пожелавам Ви здраве, професионални успехи и лично щастие”, посочи в словото си Захариев.

Областният управител Захари Сираков поздрави полковник Стефан Димов, представителите на Българската армия, официалните гости и духовенството.Той отбеляза, че празникът на 101-ви Алпийски полк е неизменна част от честванията по случай Освобождението на Родопите. „Това е напълно закономерно, защото вие сте достойните наследници на 21-и Средногорски полк, извоювал жадуваната свобода преди 112 години!“

Сираков каза, че и днес военните постижения на служещите в местното формирование ни изпълват с чувство на гордост. „Вашите отличия за успешно изпълнени мисии в страната и зад граница – в мироопазващи операции на НАТО, са заслужена признателност за приноса ви в издигането на международния престиж на Българската армия!“ Областният управител изрази признателност за обществената ангажираност и помощта, която военнослужещите оказват на населението, и им пожела здраве и благополучие.

Председателят на Общински съвет – Смолян, Димитър Кацаров, който беше и дългогодишен командир на военното формирование в Смолян, също поздрави военнослужещите. „Поздравявам ви за това, че продължавате славните традиции на 21-ви Средногорски полк. В днешния ден трябва да сме реалисти, че от 112 години има военно формирование в Смолян и това става непосредствено след Балканската война. Радвам се, че геостратегическата среда и решенията, които на съвременния етап се вземат както от военното и от политическото ръководство ви дават една свобода и спокойствие. Радвам че отминаха времената, когато имаше решение на Народното събрание и правителството от 2011 година това поделение да прекрати съществуването си и това не случи. Вие изпълнявате перфектно трите мисии, които имате в българската армия – давате принос за международния мир и сигурност, участвате в мисии извън граница, участвате в подготовката за националната отбрана и давате своя принос за защита на населението с различните формирования. Имате визия и перспектива – вие можете и знаете. Пожелавам ви здраве на вас и вашите семейства. Честит празник!“, каза още Кацаров.

Празникът продължи с награждаване на около 30 военнослужещи от командира на полка, полковник Стефан Димов, с грамоти за показани високи резултати в различни учения и мисии. Други над 30 военни получиха награди за участие в спортни състезания.

Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион отслужи благодарствен молебен за здраве и благоденствие на 101 –ви Алпийски полк.

Гост на тържеството беше посланикът на Великобритания Натаниел Копси.

Проведе се и Ден на отворените врати пред сградата на РДТ. Празничната програма продължи с „Ансамбъла на българската армия“.

Alext

Alternativext

Alternatie text

Alternae text

Alternaive text

Вирни се горе